El moment polític i la llengua a les xarxes socials

El moment polític i la llengua a les xarxes socials

Cercle Vallcorba

L'actualitat nacional, social i política dels darrers mesos ha fet créixer l'estat d'ebullició en què ja vivíem i que no costa de preveure que ens acompanyarà una llarga temporada. Enllà de les converses entre companys i amics, enllà dels parlaments públics, l'acceleració de la dialèctica s'ha ensenyorit dels canals i les xarxes socials, on les idees s'han de propagar a la mateixa velocitat a què sorgeixen i a què cal replicar a tot possible oponent. La reivindicació i la defensa de la nació i els seus representants prenen el paper que inevitablement han de tenir.

Si ens referim a opinions expressades per autors de consciència nacional i lingüística ben coneguda, veiem, però, que en molts casos en aquests circuits la presència del català és arrossegada i engolida per un ús potser funcional del castellà. La renúncia a la pròpia llengua en els qui tradueixen el seu pensament respon probablement a l'afany d'una projecció superior a la que deuen creure que aconseguirien en català, sense pensar en el valor de la llengua i, d'altra banda, oblidant que el que pesa i compta en aquests casos són les idees. I amb això precisament abdiquen la identitat lingüística, una de les notes que justifiquen la voluntat de Catalunya.

Com saben els qui combreguen amb els nostres postulats, els esforços del Cercle Vallcorba se centren a treballar per una llengua genuïna sense l'estigma de la subordinació i, tant com sigui possible, alliberada d'interferències forasteres, capaç i apta en tota mena d'usos i registres, és a dir, una llengua plena i sana. Però tot esforç per la salut i la genuïnitat serà infructuós si renunciem a l'ús bàsic, normal, de la llengua, com el que avui advertim. El primer pas no consisteix tant a demanar pulcritud, genuïnitat i correcció, com a predicar amb un ús ple del català.

El moment apassionant que vivim no ens pot fer oblidar el compromís amb la llengua, que és sempre l'instrument i el vehicle més clar per a expressar allò que volem dir.

Cercle Vallcorba (novembre 2017)